Over mij
Hoe ik bij Flow terechtgekomen ben? Het antwoord op die vraag is vrij lang, maar het begon toen ik in het vierde middelbaar zat en voor het vak aardrijkskunde een presentatie moest geven over de zon. Aangezien ik eerst zelf moest begrijpen hoe de zon werkt, begon ik al snel schematische tekeningen te maken, en probeerde ik de wetenschappelijke info die ik online vond om te zetten in taal voor zestienjarigen. Ik kreeg na de presentatie van mijn leraar de vraag: “Zou je het niet zien zitten om later les te geven?” Nee, dat zag ik niet zitten, maar het technical writingzaadje werd toen al geplant.
Informatie is voor veel mensen een bron van stress: te veel, te ingewikkeld, te verwarrend... Als technical writer kan je die stress (zoveel mogelijk) wegnemen. Mensen de impact van vlotte, gestructureerde documentatie tonen, daar wil ik me voor inzetten.
Toen ik afstudeerde in de taal-en letterkunde wist ik nog niets over technical writing. Dat veranderde toen ik het postgraduaat Computer-assisted Language Mediation ging volgen, waarbij een cursus technisch schrijven hoorde. Bij elke casus vond ik het tof om probleemoplossend te werken en DITA was hierbij een grote houvast.
Door stage te lopen bij een AI start-up, kon ik mijn taalkundige achtergrond en algemene interesse voor technologie combineren. Ik kreeg meer inzicht in backend development en raakte vertrouwd met natural language engineering, data science en project management. De implementatie van AI in documenatie-software komt steeds vaker voor, dus op dat vlak is mijn stage-ervaring ook relevant als technical writer.
De snelle kennismakingsronde
Flow: Software of hardwaredocumentatie?
Zolang er een beetje mysterie achter schuilt, wil ik het graag uitpluizen.
Flow: Interne- of eindgebruikersdocumentatie?
Ik vind het sowieso boeiend om me te verdiepen in de psyche van de gebruiker en wil vooral documentatie schrijven voor wie de nood het hoogst is.
Flow: Agile of waterfall development?
Ik ben wel fan van het agile systeem. Doordat projecten sneller vorderen, ontwikkelen je skills sneller en voel je je productief. Het is ook fijn om je betrokken te voelen bij het hele project (van begin tot eind) en om met verschillende teams of functies samen te werken. Voor mensen die aan perfectionisme lijden, is een agile systeem ook zeer uitdagend!
Flow: Tijdreizen naar het verleden of naar de toekomst?
Ik ben voorstander van vooruitgang op alle vlakken, hopelijk brengt de toekomst dat.
Een blik op de toekomst
In de nabije toekomst is het vooral mijn ambitie een spons te zijn: zoveel mogelijk kennis opnemen uit de diverse projecten waarmee ik aanraking kom. Verder hoop ik een paar niches te ontdekken waarin ik me kan specialiseren.
Comments