We dromen allemaal wel eens van een tool die onze gedachten leest en rechtstreeks omtovert tot een vlotte blogpost, klaar om te publiceren. Een dergelijke link tussen onze hersens en de computer is nu misschien nog een toekomstdroom, maar bedrijven boeken al grote vooruitgangen op vlak van betrouwbare schrijfassistenten die ons schrijfwerk versnellen en versimpelen.
Vorig jaar rolde Microsoft de Copilot AI-assistent uit voor Office 365 en we hebben er de vele schrijfhulpmogelijkheden van getest. De naam geeft het al aan: Copilot helpt schrijvers het schrijfwerk navigeren. Je kan er suggesties, feedback en correcties aan vragen of het vragen om een tekst samen te vatten. Als we ons inspiratieloos blindstaren op een witte pagina, kan het ook een eerste concept schrijven waarop we kunnen voortbouwen.
Tijdens ons driemaandelijks infomoment deze week werd aan onze nieuwste medewerkers gevraagd zichzelf kort voor te stellen. Zij hadden bijvoorbeeld aan Copilot kunnen vragen "hoe schrijf ik een presentatie om mezelf voor te stellen aan mijn nieuwe collega's?"
Natuurlijk kan ik je helpen met het schrijven van een presentatie om jezelf voor te stellen aan je nieuwe collega’s. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het maken van een presentatie:
1. Begin met een korte introductie over jezelf, zoals je naam, functie, achtergrond, enzovoort.
2. Vertel over je professionele ervaring, prestaties en vaardigheden. Dit kan helpen om je collega’s een idee te geven van wat je hebt gedaan en wat je kunt doen.
3. Geef een overzicht van je verantwoordelijkheden en doelen in je nieuwe rol.
4. Vertel over je persoonlijke interesses, hobby’s en andere activiteiten die je graag doet. Dit kan helpen om een ​​persoonlijke band te creëren met je collega’s.
Onze collega Anne-Lynn, die van poëzie houdt, had Copilot om een introductie in versvorm kunnen vragen. Helaas, rijmen in het Nederlands lijkt Copilot nog niet helemaal te vatten.
Natuurlijk! Hier is een voorbeeld van een gedicht dat rijmt:
Hallo, ik ben [naam] en ik ben nieuw hier
Ik ben blij om deel uit te maken van dit team, dat is wel duidelijk, nietwaar?
Ik ben [leeftijd] jaar oud en ik kom uit [woonplaats]
En ik ben hier om te werken, leren en groeien, dat is wat ik nastreef
Of het nu voor een blogpost, sonnet of goeie detectiveroman is, op creatief vlak kan je met Copilot inspiratie opdoen. Maar ook in meer technische contexten kan het een waardevolle troef zijn. Binnen het technisch schrijven maken we gebruik van strikte structuren die voorspelbaar en dus makkelijk leesbaar zijn. Dan kan je je schrijfassistent vragen om de tekst te structureren, bijvoorbeeld door die te herschrijven als lijst of als een instructie. Als je Copilot in Microsoft Edge gebruikt, kan je dat ook vragen voor de website of pdf die je open hebt staan.
Om dit te testen gingen we naar de wikipagina over technisch schrijvers en vroegen aan Copilot om de tekst te herschrijven als een instructie. Hoewel de bron een droge beschrijving van de functie is, kon de assistent het toch herwerken tot een concreet stappenplan van hoe je technisch schrijver kan worden. Daarna vroegen we Copilot dezelfde oefening te doen, maar dan voor een publiek dat bestaat uit kinderen. Het resultaat is een gelijkaardige tekst in eenvoudige taal.
Hoe word je een technisch schrijver?
Een technisch schrijver is iemand die uitlegt hoe iets werkt. Bijvoorbeeld, hoe je een fiets moet repareren, hoe je een spelletje moet spelen, of hoe je een raket moet bouwen. Een technisch schrijver schrijft voor verschillende mensen en voor verschillende dingen. Soms schrijft hij een boekje, soms een website, en soms een filmpje.
Als je een technisch schrijver wilt worden, moet je een paar dingen kunnen:
- Je moet goed kunnen uitzoeken hoe iets werkt. Je moet veel vragen stellen aan mensen die er meer van weten, zoals uitvinders, ingenieurs, of leraren. Je moet ook zelf dingen proberen en onderzoeken.
- Je moet goed kunnen bedenken wat je wilt vertellen. Je moet weten wat belangrijk is en wat niet. Je moet ook weten voor wie je schrijft en wat die mensen willen weten.
We hebben de oefening in het Engels en in het Nederlands gedaan en het kostte iets meer moeite om de vraag zo te verwoorden dat we een gelijkaardig resultaat in het Nederlands kregen.
We hangen natuurlijk niet vast aan enkel Copilot. Voor technisch schrijven in Oxygen XML worden we bijgestaan door de AI Positron Assistant. Deze assistent geeft ons voorgemaakte knoppen waarmee we onze tekst bijvoorbeeld kunnen laten omzetten in lijsten, vertalen of samenvatten, of er de leesbaarheid van verbeteren. Los daarvan kunnen we experimenteren met onze eigen prompts en onze veelgebruikte prompts opslaan.
Automatiseer en experimenteer naar hartelust met alle tools op de markt om uit te zoeken wat het best aansluiten bij je eigen schrijfwerk en werkwijze.
Automatisering kan ons dus helpen sneller te schrijven. Maar kan het ons helpen beter te schrijven? Houd deze blog in de gaten, dan kom je er snel achter!
Comentários